Studenci polscy i fińscy wobec andropauzy.Część II. Obraz kobiety i mężczyzny w okresie menopauzalnym i andropauzalnym - Pryczek, Katarzyna; Bielawska-Batorowicz, Eleonora (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Cel pracy: Poznanie obrazu kobiety w wieku menopauzalnym i mężczyzny w wieku andropauzalnym w oczach studentów polskich i fińskich oraz wpływu wiedzy o andropauzie i jej objawach na obraz mężczyzny. Materiał i metody: W badaniu uczestniczyły 224 osoby z uczelni w Łodzi i Tampere, w tym 62 Polki i 54 Polaków oraz 62 Finki i 46 Finów. Zastosowano kwestionariusz Objawy andropauzy oraz kwestionariusz pozwalający opisać mężczyznę i kobietę. Narzędzia opracowano na potrzeby badania w dwóch wersjach językowych. Wyniki: Analiza jednozmienna wykazała istotne różnice pomiędzy Polakami i Finami w obrazie mężczyzny – Finowie opisywali mężczyznę bardziej pozytywnie. Różnice pomiędzy kobietami i mężczyznami nie były istotne statystycznie. W obrazie kobiety ani płeć, ani narodowość nie różnicowały dokonywanych opisów. Wieloczynnikowa analiza wariancji wskazała, że płeć istotnie różnicowała obraz kobiety i mężczyzny – studentki wyżej oceniały kobietę w wieku menopauzalnym niż mężczyźni, a studenci wyżej oceniali mężczyznę w wieku andropauzalnym. Ponadto obraz kobiety tworzony przez mężczyzn był bardziej pozytywny niż obraz mężczyzny tworzony przez kobiety. W grupie mężczyzn dużej wiedzy o andropauzie towarzyszył negatywny obraz mężczyzny. W przypadku kobiet wystąpiła podobna tendencja, ale zależność nie była istotna statystycznie. Zaobserwowano silną pozytywną korelację obrazu mężczyzny i obrazu kobiety. Wnioski: Obraz mężczyzny w okresie andropauzy i kobiety w okresie menopauzalnym jest złożony, przy czym elementy negatywne przeważają nad pozytywnymi, co można interpretować jako tendencję do podobnego spostrzegania i oceniania osób w średnim wieku, niezależnie od ich płci.