Wartość kliniczna badania PET/CT w różnicowaniu guzów trzustki – analiza 52 przypadków - Kula, Zbigniew; Małkowski, Bogdan; Szefer, Jarosław (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Wstęp: Konwencjonalne metody diagnostyczne, takie jak ultrasonografia, tomografia komputerowa i rezonans magnetyczny są bardzo przydatne w rozpoznawaniu nieprawidłowej masy w trzustce, jednak rzadko umożliwiają odróżnienie zmian złośliwych od łagodnych. Połączenie pozytonowej tomografii emisyjnej z tomografią komputerową (PET/CT) jest jedną z najnowszych metod czynnościowego i anatomicznego obrazowania całego ciała lub wybranego narządu. Cel: Ocena wartości klinicznej badania PET/CT w różnicowaniu guza nowotworowego od guza łagodnego trzustki. Materiał i metody: Do badań włączono 52 osób z guzem trzustki stwierdzonym w konwencjonalnych badaniach obrazowych. Badanie PET/CT wykonano aparatem Biograph LSO firmy Simens 60 min po podaniu dożylnie 18-F-fluorodeoksyglukozy (FDG). Wyniki: Spośród 52 osób z guzem trzustki 23 miały raka trzustki, a 29 guz zapalny trzustki. Za pomocą PET/CT u wszystkich prawidłowo rozpoznano guz nowotworowy. Fałszywie dodatnie wyniki stwierdzono u 6 badanych z guzem zapalnym trzustki. Nie było wyników fałszywie ujemnych. Czułość, specyficzność i trafność diagnostyczna w rozpoznaniu raka trzustki wynosiła odpowiednio 100, 79,3 i 88,5%. Wnioski: Badanie PET/CT ma dużą wartość kliniczną w różnicowaniu zmian złośliwych od łagodnych trzustki u chorych z guzem trzustki stwierdzonym w konwencjonalnych metodach obrazowania. Badanie PET/CT może skutecznie wspomagać inne dotychczas stosowane badania diagnostyczne w raku trzustki.