Samoistne pęknięcie przełyku – opis przypadku - Kula, Zbigniew; Kłonowska-Majchrzak, Katarzyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Samoistne pęknięcie przełyku, nazywane także zespołem Boerhaave’a, jest rzadkim, ale potencjalnie śmiertelnym schorzeniem. W niniejszej pracy przedstawiono 57-letnią kobietę, u której wystąpiły obfite wymioty poprzedzające pęknięcie przełyku. Chorej założono pokrywny stent przełykowy. Zaprezentowano objawy kliniczne, badania diagnostyczne oraz sposoby leczenia samoistnych pęknięć przełyku. Na podstawie przeglądu piśmiennictwa i opisu własnego przypadku leczenie endoskopowe może być alternatywnym sposobem postępowania do leczenia operacyjnego w wybranej grupie chorych.