Zakażenie Helicobacter pylori u dzieci z regionu Pomorza Zachodniego - Czaja-Bulsa, Grażyna; Gębala, Aneta; Matacz, Monika; Tetera, Edyta (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Wstęp: Helicobacter pylori (HP) jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych czynników chorobotwórczych przewodu pokarmowego u dzieci. Cel: Ocena częstości występowania zakażenia HP u dzieci badanych endoskopowo. Materiał i metody: Retrospektywnie analizowano wyniki badań z ostatnich 7 lat (2000–2006) 3593 dzieci zamieszkujących region Pomorza Zachodniego. Zakażenie HP rozpoznawano u dzieci ze zmianami zapalnymi żołądka i/lub dwunastnicy oraz dodatnim testem ureazowym lub obecnością HP w preparatach histologicznych. Test ureazowy oznaczano u wszystkich badanych. Wyniki: Obecność HP w żołądku potwierdzono u 701 dzieci (19,5%), z tą samą częstością u dziewcząt i chłopców (19,6 i 19,4%), w tym zakażenie HP u 593 (16,5%), a kolonizację HP u 108 (3%). Do 10. roku życia częstość zakażenia HP wzrastała z wiekiem – 5,6% (<2 lat), 7,9% (3–4 lat), 10,8% (5–6 lat), 15,4% (7–8 lat), 21,1% (9–10 lat). Między 10. a 18. rokiem życia rozpoznawano je u 18–23% dzieci. U dzieci z zakażeniem HP zmiany zapalne zlokalizowane były w żołądku (96,4%) i/lub opuszce dwunastnicy (11,3%). W żołądku stwierdzano brukowanie błony śluzowej (82%), pstrą błonę śluzową (6,7%), nadżerki (7,4%) i owrzodzenia (0,3%), a w opuszce dwunastnicy pstrą błonę śluzową (8,8%), nadżerki (2,0%) lub owrzodzenia (0,5%). Wnioski: U dzieci z regionu Pomorza Zachodniego badanych endoskopowo stwierdzono niezależnie od płci wzrastającą do 10. roku życia częstość zakażenia HP. Najczęściej przebiega ono w postaci brukowania błony śluzowej żołądka.