Ciała obce w przewodzie pokarmowym u dzieci - Bąk-Romaniszyn, Leokadia; Czkwianianc, Elżbieta; Małecka-Panas, Ewa (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Wstęp: Ciało obce w przewodzie pokarmowym u małych dzieci jest najczęściej wynikiem przypadkowego połknięcia, dzieci starsze połykają je czasami celowo. Cel: Analiza przypadków dzieci hospitalizowanych w Klinice Gastroenterologii ICZMP w Łodzi w latach 2001–2007 z powodu połknięć ciał obcych. Materiał i metody: Z powodu połknięcia przedmiotów (lub podejrzenia połknięcia) i objawów klinicznych sugerujących obecność ciała obcego w przewodzie pokarmowym przyjęto do szpitala 52 dzieci w wieku 7 mies.–17 lat (32 dziewczynki i 20 chłopców). Wyniki: Przypadkowo połknęło ciała obce 87% dzieci, celowo 11%, natomiast połknięcia mieszane to 2%. Wśród hospitalizowanych 67% dzieci nie miało ukończonych 4 lat, 23% było w wieku 5–10 lat, a 10% >10. roku życia. Obecność ciała obcego w przewodzie pokarmowym potwierdzono u 85% dzieci, usunięto u 95%; a w 5% przypadków połknięty przedmiot był poza zasięgiem endoskopu. Wyciągnięto monety (40%), drobne zabawki lub ich części (17%), szpilki (12%), baterie elektroniczne (10%) i inne (21%), w tym biżuterię, szczoteczkę do zębów, antenę telefoniczną, kamyk i fragmenty różnych przedmiotów. Następstwa kliniczne były zróżnicowane. Występowały zmiany miejscowe, takie jak nadżerkowe zmiany w żołądku i dwunastnicy u 30% dzieci, odleżyny u 23%, oparzenia chemiczne śluzówki przełyku u 7%, a także zapalenie krtani u 2% i zachłystowe zapalenie płuc u 2%. Wniosek: Ciała obce w przewodzie pokarmowym małych dzieci najczęściej znajdują się na skutek nieumyślnych połknięć monet i drobnych przedmiotów.