Gastric-foveolar variant of intraductal papillary mucinous neoplasm of the pancreas associated with invasive tubular adenocarcinoma. Case report and short review of the literature - Liszka, Łukasz; Pająk, Jacek; Zielińska-Pająk, Ewa; Gołka, Dariusz; Mrowiec, Sławomir; Lampe, Paweł (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Wewnątrzprzewodowe brodawkowate nowotwory śluzowe trzustki (intraductal papillary mucinous neoplasms – IPMN) są względnie rzadkimi nowotworami produkującymi śluz, widocznymi makroskopowo w obrębie przewodów trzustkowych, które zwykle tworzą struktury brodawkowate. Opisano 4 główne kierunki różnicowania IPMN – jelitowy, trzustkowo-żółciowy, onkocytarny i żołądkowo-dołeczkowy. W pracy opisano wyniki histopatologicznej i immunohistochemicznej analizy przypadku wariantu żołądkowo-dołeczkowego IPMN zajmującego główny przewód trzustkowy i dającego początek naciekającemu rakowi cewkowemu. Przedstawiony przypadek naciekającego cewkowego raka trzustki wywodzącego się z IPMN wskazuje, że dychotomiczny model progresji IPMN (oparty na drodze transformacji jelitowej i trzustkowo-żółciowej) w niektórych przypadkach IPMN nie jest odpowiedni. W pracy zaprezentowano zagadnienia dotyczące epidemiologii, charakterystyki molekularnej oraz diagnostyki różnicowej wariantu żołądkowo-dołeczkowego IPMN.