Kardiochirurgia dorosłychPlanowe operacje tętniaków aorty wstępującej i łuku – ocena wyników wczesnych i śmiertelności - Widenka, Kazimierz; Stącel, Tomasz; Kolowca, Maciej; Szymanik, Izabela; Mazur, Witold; Bąk, Janusz; Kurowicki, Arkadiusz; Stożyński, Nikodem; Żurek, Sławomir; Oliwa, Maciej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Tętniak aorty wstępującej lub łuku jest często schorzeniem współistniejącym. Ze względu na powszechne przekonanie o wysokim ryzyku operacji wymiany aorty często unika się jej wykonywania. Cel pracy: Celem pracy jest ocena wczesnych wyników operacji wymiany aorty wstępującej oraz łuku aorty. Materiał i metody: Ocenie retrospektywnej poddano 52 pacjentów (40 mężczyzn i 12 kobiet), średnia wieku 62,5±10,45 roku, operowanych w trybie planowym z powodu tętniaków aorty wstępującej i łuku (50 tętniaków aorty wstępującej, 1 aorty wstępującej i łuku, 1 łuku aorty). Średni wskaźnik Euroscore logistic – 12,8±8,17%, a EF 53,3±9,62%. Średnia wartość średnicy aorty wstępującej: 53,1±8,66 mm. Operacja wymiany aorty wstępującej była procedurą izolowaną u 5 pacjentów, a złożoną u 47. Wyniki: Śmiertelność wewnątrzszpitalna wyniosła 0; 48 pacjentów (87,28%) otrzymało leczenie antyfibrynolityczne; średni drenaż 847,6±410,73 ml. Jeden pacjent (1,92%) wymagał retorakotomii z powodu krwawienia. Średnie zużycie KKCZ i osocza wyniosło odpowiednio 2,9±1,40 j. i 2,4±0,77 j. Średni czas pobytu pacjentów na oddziale intensywnej terapii i całkowitego pobytu pooperacyjnego wyniosły odpowiednio 2,8 (±2,40) i 7,9 (±3,12) doby. Nie obserwowano powikłań neurologicznych, poza 2 (3,85%) przypadkami psychoz. U 1 pacjenta (1,92%) wystąpiła przejściowa ostra niewydolność nerek wymagająca hemodiafiltracji. Wśród powikłań obserwowanych na oddziale intensywnej terapii wystąpiły: napadowe migotanie przedsionków – 14 pacjentów (26,92%), zespół małego rzutu – 2 (3,85%), z których 1 wymagał zastosowania IABP, zapalenie płuc – 2 (3,85%), VF (1,92%). Podczas hospitalizacji na oddziale łóżkowym u 11 pacjentów (20%) wystąpiło migotanie przedsionków, u 5 płyn w jamie opłucnej (9,61%), zapalenie dróg moczowych u 3 (5,77%) oraz rzadsze powikłania: zapalenie pęcherzyka żółciowego (n=1), zapalenie krtani (n=1), psychoza (n=1), zespół tachy-brady (n=1), zakażenie tkanki podskórnej w ranie po sternotomii (n=1), przejściowy wzrost kreatyniny powyżej 1,7 mg% (n=2). Wnioski: W grupie analizowanych przez nas pacjentów nie wystąpił żaden przypadek śmiertelny i obserwowaliśmy niską chorobowość. Wyniki te uzasadniają wymianę aorty wstępującej przekraczającej 45 mm u pacjentów poddawanych innym procedurom kardiochirurgicznym.