Kardiochirurgia dorosłychOperacja oszczędzająca zastawkę u pacjentów z tętniakiem podstawy aorty i aorty wstępującej – obserwacje wczesne i średnio odległe - Siudalska, Hanna; Szpakowski, Eugeniusz; Sitko, Tadeusz; Wojno, Anna; Klisiewicz, Anna; Biederman, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Operacja oszczędzająca zastawkę aortalną jest bardzo dobrym wyborem leczenia operacyjnego dla pacjentów z tętniakami pnia aorty. Cel pracy: Celem pracy jest ocena wyników operacji metodą reimplantacji zastawki aortalnej. Materiał i metody: W latach 2001–2008 w I Klinice Kardiochirurgii metodą reimplantacji operowano 45 pacjentów (32 M, 13 K) w wieku od 16 do 72 lat (śr. 45,5±17,1 lat). U 10 pacjentów przyczyną operacji był tętniak pnia aorty, u 35 tętniak pnia z towarzyszącym tętniakiem aorty wstępującej. Zespół Marfana rozpoznano u 8 pacjentów, dwupłatkową zastawkę u 8, nadciśnienie tętnicze u 22. Średni czas od operacji wynosił 21,9±16,1 mies. Dużą niedomykalność zastawki aortalnej rozpoznano u 31,1% chorych (n=14), umiarkowaną u 42,2% (n=19), łagodną u 26,6% (n=12). Rozwarstwienie ściany aorty rozpoznano w 4 przypadkach. Protezę wszywano szwami materacowymi poniżej pierścienia zastawki od strony lewej komory, z jednoczasową reimplantacją własnej zastawki aortalnej i przeszczepieniem ujść tętnic wieńcowych. Śródoperacyjnie wykonywano przezprzełykowe badanie echokardiograficzne. Wczesne i średnio odległe wyniki oceniano na podstawie przezklatkowego badania echokardiograficznego. Jakość życia (QoL) badano, stosując kwestionariusz NHP (Nottingham Health Profil). Wyniki: Wystąpiły 2 zgony szpitalne z przyczyn sercowych (4,4%). Przyczyną trzeciego zgonu, 3 lata po operacji, była ostra białaczka limfatyczna. Trzyletnie przeżycie z uwzględnieniem zgonów sercowych wynosi 95,3%, a z uwzględnieniem zgonu pozasercowego 85,8%. Śródoperacyjne badanie echokardiograficzne przezprzełykowe nie wykazało istotnej niedomykalności zastawki aortalnej. We wczesnych obserwacjach pooperacyjnych (21,1±9,1 dni) bez istotnej niedomykalności (umiarkowanej i dużej) pozostawało 89,9% chorych. W okresie średnio odległych obserwacji umiarkowana AI wystąpiła u 7 chorych (15,5%), a duża u 1 (2,2%). Bez istotnej niedomykalności pozostaje 82,3% badanych. Jakość życia w 100-stopniowej punktacji oceniono bardzo dobrze – od 60 do 100 punktów. Wnioski: Wczesna i średnio odległa obserwacja chorych po operacji metodą reimplantacji zastawki aortalnej wykazała dobry wynik leczenia operacyjnego i dobrą jakość życia pacjentów.