Kardiochirurgia dorosłychŚródoperacyjna ocena funkcji komór serca w chirurgii naczyń wieńcowych za pomocą echokardiografii przezprzełykowej z zastosowaniem Dopplera tkankowego - Goździk, Anna; Goździk, Waldemar; Stachurski, Andrzej; Płońska-Gościniak, Elżbieta (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Śródoperacyjna echokardiografia przezprzełykowa w czasie chirurgicznej rewaskularyzacji mięśnia sercowego umożliwia ocenę zaburzeń kurczliwości odcinkowej oraz frakcji wyrzutowej lewej komory. Wydaje się, że metodą bardziej dokładną do oceny zaburzeń funkcji skurczowej i rozkurczowej lewej komory jest ocena za pomocą Dopplera tkankowego. Cel: Celem badania była ocena funkcji skurczowej i rozkurczowej serca u pacjentów poddawanych chirurgicznej rewaskularyzacji mięśnia z zastosowaniem lub bez zastosowania krążenia pozaustrojowego. Monitorowanie funkcji serca przeprowadzono za pomocą śródoperacyjnej echokardiografii przezprzełykowej z wykorzystaniem tradycyjnych technik oraz Dopplera tkankowego. Materiał i metody: Prospektywnym badaniem objęto 30 pacjentów zakwalifikowanych do planowego zabiegu rewaskularyzacji wieńcowej. Wszyscy chorzy operowani byli przez tego samego chirurga, który wstępnie kwalifikował 20 chorych do operacji z użyciem krążenia pozaustrojowego (CPB) i 10 bez (OPCAB). Obliczano frakcję wyrzutową lewej i prawej komory, przeprowadzano ocenę wizualną wszystkich ścian lewej komory i wolnej ściany komory prawej. Funkcję rozkurczową oceniano, rejestrując prędkości wczesnego (E) i późnego (A) napływu. Wyliczano również iloraz E/A oraz Dt czas deceleracji prędkości E. Za pomocą Dopplera tkankowego oznaczano parametry funkcji skurczowej i rozkurczowej mięśnia: e – prędkość wczesnorozkurczową, a – prędkość późnorozkurczową oraz s – prędkość skurczową. Dodatkowo wyliczano iloraz e/a oraz dt – k czas deceleracji prędkości e. Każdy wymieniony parametr badany był dwukrotnie: przed rewaskularyzacją oraz po rewaskularyzacji, przed zamknięciem klatki piersiowej. Wyniki: Analiza echokardiograficzna potwierdza powszechne przekonanie o lepszej tolerancji operacji OPCAB u pacjentów poddanych chirurgicznej rewaskularyzacji serca. Wyraża się ona istotnie lepszą funkcją skurczową i rozkurczową prawej komory we wczesnej obserwacji w grupie OPCAB. Krążenie pozaustrojowe upośledzało wyraźniej funkcję prawej niż lewej komory serca. Wnioski: Badania wykonane za pomocą Dopplera tkankowego potwierdziły większą czułość i dokładność tej techniki w porównaniu z tradycyjną formą echokardiograficznej oceny funkcji serca. Przeprowadzone badanie potraktowano jako pilotażowe i postanowiono kontynuować pracę na większej grupie pacjentów.