Wady wrodzoneThoracoscopic obliteration of the left atrial appendage in paediatric protein S deficiency and neurological complications – prophylaxis of thromboembolic stroke - Haponiuk, Ireneusz; Nachulewicz, Paweł; Łaniewski-Wołk, Przemysław; Burczyński, Piotr; Maruszewski, Bohdan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Przedstawiamy raport z leczenia metodą mało inwazyjnego torakoskopowego zamknięcia nieprawidłowego uszka lewego przedsionka u dziecka z zespołem niedoboru białka S i kardiomiopatii rozstrzeniowej, po przebytym wcześniej udarze mózgu z niedowładem, leczonym trombolitycznie i antyagregacyjnie. Wykonany zabieg miał na celu zmniejszenie ryzyka kolejnych powikłań zakrzepowo-zatorowych w przyszłości. W wyborze strategii postępowania kierowaliśmy się racjonalną zasadą możliwie najmniej inwazyjnej procedury interwencyjnej, ograniczającej ryzyko kolejnego, prawdopodobnie bardziej rozległego udaru, podobnie jak prewencyjne zabiegi endarterektomii tętnic szyjnych lub zamknięcia przetrwałego otworu owalnego u dorosłych pacjentów po udarach mózgu. Uszko lewego przedsionka o patologicznym palczastym kształcie, zostało torakoskopowo dwukrotnie podwiązane z zastosowaniem niezależnych pętli endoskopowych, wprowadzonych metodą oddzielnego nakłucia klatki piersiowej, bez powikłań. Pozostawiono niewielki margines niezamkniętego uszka lewego przedsionka ze względu na ryzyko zawężenia gałęzi okalającej lewej tętnicy wieńcowej. W okresie średnio odległej obserwacji nie wystąpiły nowe powikłania neurologiczne, dziewczynkę poddano intensywnej rehabilitacji celem usprawnienia niedowładu po przebytym udarze mózgu. Torakoskopowe zamknięcie uszka lewego przedsionka okazało się skuteczną opcją możliwą do zastosowania klinicznego jako dodatkowa mało inwazyjna procedura w objawowym kompleksowym leczeniu zapobiegającym kolejnym mózgowym powikłaniom zatorowo-zakrzepowym u dzieci.