TorakochirurgiaPorównanie wartości diagnostycznej pozytonowej emisyjnej tomografii oraz tomografii komputerowej w ocenie węzłów chłonnych śródpiersia u chorych z niedrobnokomórkowym rakiem płuca - Bella, Mariusz; Dancewicz, Maciej; Świniarska, Joanna; Bławat, Przemysław; Kowalewski, Janusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: U chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca (NDRP) dokonuje się oceny węzłów chłonnych śródpiersia na podstawie tomografii komputerowej klatki piersiowej (TK). Wymiar węzła chłonnego powyżej 10 mm w osi krótkiej i wzmocnienie powyżej 20 j.H. po podaniu kontrastu sugerują zajęcie węzła chłonnego przez nowotwór. Nowym narzędziem diagnostycznym służącym ocenie węzłów śródpiersia jest pozytonowa emisyjna tomografia sprzężona z tomografią komputerową (PET-TK), która pozwala na ocenę intensywności metabolizmu glukozy w węzłach chłonnych. Cel pracy: Porównanie wartości TK i PET-TK w przewidywaniu obecności zmian przerzutowych w węzłach chłonnych śródpiersia u chorych na NDRP. Materiał i metody: Analizie retrospektywnej poddano 32 chorych na NDRP (26 mężczyzn i 6 kobiet). U wszystkich chorych wykonano TK klatki piersiowej oraz PET-TK w celu oceny węzłów chłonnych śródpiersia. W przypadku podejrzenia zajęcia węzłów chłonnych śródpiersia przez proces rozrostowy w którymkolwiek z badań obrazowych, diagnostykę uzupełniano mediastinoskopią (MDS) lub wideotorakoskopią (VT). Dokonano weryfikacji histopatologicznej węzłów chłonnych we wszystkich przypadkach. Dla obu badań obliczono ich czułość, swoistość, dokładność oraz dodatnią i ujemną wartość predykcyjną. Wyniki: Cechy sugerujące przerzuty do węzłów chłonnych śródpiersia stwierdzono w TK u 11 chorych, a w PET-TK u 14 chorych, jednocześnie w obu badaniach u 9. Czułość, swoistość, dokładność oraz dodatnia i ujemna wartość predykcyjna wyniosły dla PET-TK odpowiednio 91, 85, 87 oraz 78 i 94%, a dla TK 75, 90, 84% oraz 81 i 85%. Wynik PET-TK zmienił postępowanie terapeutyczne ustalone na podstawie wyniku TK w 2 przypadkach (6,3%). Wnioski: W badanej grupie chorych na NDRP stwierdzono wyższą czułość oraz ujemną wartość predykcyjną PET-TK w porównaniu z TK w ocenie węzłów chłonnych śródpiersia.