Niewydolność serca i płuc, transplantologiaRegeneracja serca poprzez odbarczenie długoterminowym mechanicznym wspomaganiem serca polską komorą typu POLVAD – opis przypadku - Pacholewicz, Jerzy; Zakliczyński, Michał; Niklewski, Tomasz; Kubacki, Krzysztof; Kustosz, Roman; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Cel: Ocena skuteczności i bezpieczeństwa stosowania mechanicznego wspomagania krążenia polską pompą typu POLVAD, wszczepioną ze wskazań życiowych u chorego z ciężką postacią kardiomiopatii rozstrzeniowej spowodowanej toksycznym uszkodzeniem serca. Materiał i metody: Analiza przypadku 20-letniego chorego z ciężką postacią kardiomiopatii rozstrzeniowej, o etiologii pozaniedokrwiennej, najprawdopodobniej toksycznej, z krótkim wywiadem chorobowym. Przy przyjęciu do pilnego leczenia chory w stanie zagrożenia życia z powodu ciężkiej niewydolności serca, niestabilny hemodynamicznie, z hipotonią, z ciśnieniem tętniczym RR 80/50 mmHg, pomimo wspomagania balonem do kontrapulsacji wewnątrzaortalnej i aminami presyjnymi. Chory w oparciu o dotychczasowy przebieg choroby, małą efektywność stosowanego leczenia i stan zagrożenia życia został zakwalifikowany do mechanicznego wspomagania krążenia za pomocą jedynej dostępnej w kraju pompy systemu POLCAS. Przy przyjęciu w badaniu echokardiograficznym LVEF 10–15%, LVEDd 6,9 cm, EDV-220 ml. W dniu 01.08.2007 r. implantowano sztuczną komorę typu POLVAD oraz wykonano plastykę zastawki trójdzielnej z wykorzystaniem pierścienia. Wyniki: Przebieg pooperacyjny zarówno wczesny, jak i w okresie około 5 mies. wspomagania był niepowikłany, co ułatwiło rehabilitację. Przez cały okres wspomagania krążenia, systematycznie, dwukrotnie w każdym tygodniu oceniano i monitorowano kurczliwość serca i możliwość jego regeneracji. Po okresie 5 mies. wspomagania lewokomorowego, wobec istotnej poprawy wydolności chorego, w tym także kurczliwości serca, ze wzrostem frakcji wyrzutowej lewej komory do wartości EF 35% i istotnego zmniejszenia jej objętości EDV-140 ml, LVEDd 5,5 cm, podjęto decyzję o wszczepieniu pompy POLVAD. Zabieg wszczepienia POLVAD przebiegł bez komplikacji. Chorego wypisano do domu w klasie wydolności NYHA I z frakcją wyrzutową lewej komory EF-40%. Wnioski: Zastosowanie przez okres 5 mies. mechanicznego wspomagania krążenia za pomocą polskiej pompy typu POLVAD u 20-letniego chorego z ciężką postacią kardiomiopatii rozstrzeniowej, spowodowanej toksycznym uszkodzeniem serca, umożliwiło regenerację uszkodzonego serca i cofnięcie objawów niewydolności serca.