Badania kliniczne i doświadczalne w chorobach serca, płuc i naczyńWczesne wyniki transplantacji serca w Śląskim Centrum Chorób Serca w świetle aktualnych rekomendacji - Zakliczyński, Michał; Barańska-Kosakowska, Anna; Przybylski, Roman; Pacholewicz, Jerzy; Wojarski, Jacek; Nożyński, Jerzy; Konecka-Mrówka, Dominika; Świerad, Marcin; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Celem pracy była ocena wczesnych wyników transplantacji serca wykonanych w ciągu 18 mies. od momentu wprowadzenia nowego protokołu leczenia immunosupresyjnego, w którym preferowane jest zastosowanie mykofenolanu mofetylu (MMF) w miejsce azatiopryny, a decyzja o zastosowaniu cyklosporyny (CyA) lub takrolimusu (TAC) w pierwotnym schemacie immunosupresji podejmowana jest ze wskazań indywidualnych. Materiał i metody: Retrospektywną analizą objęto wyniki 53 transplantacji wykonanych w SCCS od 1.01.2007 do 30.06.2008 r. W oparciu o pierwotny schemat immunosupresji pacjenci zostali podzieleni na grupę CyA (n=22, 51±10 lat, 21M/1K) oraz grupę TAC (n=28, 38±17lat, 20M/8K). 3 pacjentów nie otrzymało inhibitora kalcineuryny. Oceniono przeżycie całkowite, częstość ostrego odrzucania, czynność nerek oraz występowanie zakażeń. Wyniki: 1-roczne przeżycie wyniosło 89%. Wszystkich 6 zgonów nastąpiło w 1. miesiącu po przeszczepie i wynikało z pierwotnej niewydolności przeszczepionego serca. Co najmniej 1 epizod ostrego odrzucania komórkowego (ł3A według ISHLT) stwierdzono u 22 chorych (47%), w tym 10 chorych z grupy CyA (45%) i 12 chorych z grupy TAC (48%, p=0,91). Średnia liczba epizodów ostrego odrzucania ł3A wyniosła w całej grupie 0,6±0,7 i była zbliżona w obu grupach (p=0,97). Na końcu obserwacji żaden z pacjentów nie wymagał leczenia nerkozastępczego, a stężenie kreatyniny wyniosło: 110±46 dla całej grupy, 108±29 w grupie CyA oraz 104±49 µmol/l w grupie TAC (p=0,79). Częstość zakażeń bakteryjnych i wirusowych wyniosła w całej grupie odpowiednio 34 i 30%, osiągając zbliżone odsetki w grupach CyA i TAC. Wnioski: Dostosowanie protokołu immunosupresji do aktualnych wytycznych pozwala osiągnąć dobry wynik wczesny transplantacji serca, jak również akceptowalną częstość występowania ostrego odrzucania i powikłań leczenia immunosupresyjnego.