Dzielimy się doświadczeniem Effects of protamine sulfate in off-pump - Goździewicz, Marek; Němec, Petr; Zezula, Radek; Hajek, Roman; Šimek, Martin; Šantavy, Petr; Elfmark, Milan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Nadmierna krzepliwość krwi była opisana po operacjach off pump u pacjentów z chorobą wieńcową. Celem pracy było zbadanie, czy podanie protaminy sulfatu może niekorzystnie wpłynąć na pooperacyjną krzepliwość krwi u tych pacjentów. Materiał i metody: 40 pacjentów, u których były naszyte pomosty wieńcowe, randomizowano (podzielono) na dwie grupy w zależności od tego, czy otrzymali protaminę (grupa A), czy też nie (grupa B). Stan krzepliwości krwi był mierzony za pomocą tromboelastografii (TEG) w pierwszym i trzecim dniu pooperacyjnym. Porównywane było również krwawienie pooperacyjne między grupami. Wyniki: W trzecim dniu pooperacyjnym wszyscy pacjenci w obu grupach wykazywali na TEG zwiększenie maksymalnej amplitudy (MA), co potwierdziło istnienie nadmiernej krzepliwości. MA było większe w grupie A niż w grupie B (76,6 vs 73,3 mm), ale wynik ten nie osiągnął statystycznego znaczenia (ANOVA p=0,40). Całkowite krwawienie pooperacyjne nie różniło się w obu grupach A i B (828 vs 878 ml). Wnioski: Wyniki tej pracy sugerują, że rutynowe podawanie protaminy sulfatu w off pump w wieńcowej chirurgii nie musi być konieczne.