RehabilitacjaWartość kliniczna kardiologicznej rehabilitacji ambulatoryjnej u pacjentów po zabiegach kardiochirurgicznych - Bojko, Michał; Potępa, Łukasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Rehabilitacja kardiologiczna jest ważnym elementem przebiegu leczenia pacjenta. Jedną z jej części jest rehabilitacja ambulatoryjna prowadzona dla pacjentów po zakończeniu rehabilitacji szpitalnej. Przeanalizowano wpływ wysiłku fizycznego na zachowanie CTK i HR w zależności od dawkowanego obciążenia. Przebadano 66 osób, z czego 52 osoby to mężczyźni w wieku od 27 do 79 lat, a 14 osób to kobiety wieku od 41 do 77 lat, po zabiegach kardiochirurgicznych. Każdy pacjent średnio uczestniczył w 23,65 spotkaniach, których średni czas trwania to 10 tygodni. Pacjenci byli poddawani wysiłkowi fizycznemu, który składał się z ćwiczeń wolnych oraz treningu na ergometrze rowerowym. Rehabilitacja kardiologiczna obniża CTK oraz reguluje HR. Uzyskane wyniki badań wskazują na adaptację układu sercowo-naczyniowego do wysiłku fizycznego.