Prawo i etyka w medycyniePośmiertne dawstwo organów – kwestie prawne i etyczne w protokole II do EKB w sprawie transplantacji organów i tkanek pochodzenia ludzkiego - Skorek, Agata (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
II Protokół Dodatkowy do Konwencji Rady Europy o Ochronie Praw Człowieka i Godności Istoty Ludzkiej wobec Zastosowań Biologii i Medycyny dotyczy transplantacji organów i tkanek pochodzenia ludzkiego. Jedną z najbardziej istotnych kwestii związanych z tym tematem jest pośmiertny aspekt autonomii dawcy organu, czyli forma wyrażenia zgody na pobranie. Celem artykułu jest przybliżenie europejskich standardów w dziedzinie pobierania organów do transplantacji od osób zmarłych i podkreślenie zasady prymatu dobra indywidualnej istoty ludzkiej, będącej wiodącą zasadą systemu konwencyjnego. Bazuje on na treści Protokołu II, w szczególności jego art. 16. i 17. Odwołuje się do wypowiedzi przedstawicieli doktryny prawniczej i do Sprawozdania wyjaśniającego do Protokołu, które pozwala wyjaśnić przedmiot i cel oraz zakres jego postanowień, w końcu do orzecznictwa Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. Szczególną rolę obok wykładni językowej odgrywa wykładnia celowościowa. Regulacja Protokołu stara się wyważyć słuszny układ interesu indywidualnego zmarłego dawcy i interesu społeczeństwa, zgłaszającego ciągły popyt na organy do transplantacji. Protokół wyznacza jedynie minimalny próg ochrony, mimo to wyraźnie widoczna jest troska o interes jednostki mający wartość priorytetową. Owym minimum jest brak sprzeciwu.