Subiektywna ocena wybranych aspektów satysfakcji z pobytu w szpitalu pacjentów oddziałów zabiegowych - Wasilewski, Tadeusz P. (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2008)
Systematyczne dokonywanie oceny opieki, jaką podejmuje zespół terapeutyczny wobec pacjenta, wydaje się dzisiaj możliwością doskonalenia całego systemu ochrony zdrowia oraz poszczególnych jego elementów. Zapewnienie pacjentom zadowalającego dostępu do usług medycznych oraz opieki o jak najwyższym poziomie, odpowiadającej ich potrzebom oraz spełniającej pokładane w niej nadzieje, to bardzo istotny czynnik satysfakcji chorego z opieki medycznej. Satysfakcja pacjenta z opieki medycznej jest stanem emocjonalnym i poznawczym wynikającym z realizacji przez personel potrzeb emocjonalnych i medycznych, a także umiejętności rozwiązywania i rozstrzygania wielu problemów pacjenta. Celem prezentowanej pracy była ocena wybranych aspektów satysfakcji z pobytu w szpitalu, dokonywana przez pacjentów oddziałów zabiegowych. Badania przeprowadzono w latach 2006–2007 wśród 70 pacjentów hospitalizowanych w Klinice Neurochirurgii i Neurochirurgii Dziecięcej, Klinice Chirurgii Ogólnej i Transplantologii, SP SK Nr 4 oraz Klinice Chirurgii Naczyń SP SK Nr 1 w Lublinie. W celu dokonania oceny satysfakcji z opieki wykorzystano Kwestionariusz satysfakcji z pobytu w szpitalu. Przeprowadzone badania wykazały, iż zdecydowana większość pacjentów w badanych placówkach była usatysfakcjonowana warunkami hotelowymi, jakie oferuje szpital, a wśród nich pomieszczeniami oddziału, zapewnionymi warunkami czystości osobistej, odpoczynku i snu. Wysoki odsetek pacjentów był zadowolony z pomocy, jaką otrzymywali pacjenci od personelu pielęgniarskiego w zakresie rozwiązywania problemów pielęgnacyjnych.