Proces pielęgnowania chorej po zabiegu operacyjnym raka płuca leczonej metodą skojarzoną - Książek, Janina; Malinowska, Ewa; Piotrkowska, Renata (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2008)
Rak płuca już od ponad 30 lat znajduje się na pierwszym miejscu pod względem częstości występowania nowotworów w Polsce. Wśród nowotworów u mężczyzn klasyfikuje się na pierwszym miejscu, a u kobiet na drugim. Główną przyczyną zachorowania na raka płuc jest palenie papierosów. Dzięki dostępnym metodom diagnostyki i leczenia może być odpowiednio szybko wykrywany oraz odpowiednio leczony. Celem pracy jest ocena realizacji planu opieki nad pacjentką po zabiegu operacyjnym raka płuca leczoną metodą skojarzoną. Dla tak sformułowanego celu pracy wyłoniono następujące cele szczegółowe: 1. Czy w Klinice Onkologii i Radioterapii oraz w Klinice Chirurgii Klatki Piersiowej rozpoznano wszystkie problemy pielęgnacyjne pacjentki? 2. Czy skonstruowany plan opieki pozwolił w pełni na rozwiązanie rozpoznanych problemów? 3. Czy plan został zrealizowany i oceniony? Badanie przeprowadzono retrospektywnie na Oddziale Kliniki Chirurgii Klatki Piersiowej oraz na Oddziale Kliniki Onkologii i Radioterapii. Do przeprowadzenia badania wykorzystano studium indywidualnego przypadku. W wyniku badania stwierdzono, że proces pielęgnowania prowadzony jest na obu oddziałach, ale w tym konkretnym przypadku proces pielęgnowania prowadzony był tylko na jednym z oddziałów. Na oddziale, na którym prowadzony był proces pielęgnowania, problemy pielęgnacyjne zostały prawie w całości rozpoznane i ocenione. Mimo że na drugim oddziale nie prowadzono procesu pielęgnowania, to na podstawie historii choroby można stwierdzić, że problemy, które wyniknęły w trakcie leczenia, zostały rozpoznane i rozwiązane.