Ocena redukcji masy ciała u pacjentów kwalifikowanych do planowych operacji kardiochirurgicznych w Klinice Kardiochirurgii Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie – wyniki wstępne - Zamojska, Ewa; Majewski, Włodzimierz (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2008)
Wstęp: W Klinice Kardiochirurgii PAM w Szczecinie prowadzony jest program profilaktyki zdrowotnej. W celu podjęcia ostatecznej decyzji o terminie operacji i określeniu ryzyka, jakie stanowi ona dla konkretnego pacjenta, oznaczano wskaźnik BMI w kg/m 2 . Zależnie od wartości BMI zalecono redukcję masy ciała do wartości prawidłowej. Cel pracy: Ocena zakresu redukcji masy ciała u pacjentów kwalifikowanych do planowych operacji kardiochirurgicznych w Klinice Kardiochirurgii PAM w Szczecinie. Materiał i metody: Prospektywnym badaniem objęto 200 chorych (59 kobiet i 141 mężczyzn), zakwalifikowanych do operacji od lutego do maja 2008 r. Chorzy byli poddani badaniu przedmiotowemu z pomiarem BMI w Poradni Kardiochirurgicznej, a następnie przy przyjęciu do szpitala w celu wykonania operacji. Czas od momentu zgłoszenia się pacjenta w Poradni Kardiochirurgicznej do przeprowadzenia operacji wynosił 4–6 tyg. Wyniki: Wskaźnik BMI podczas wizyty kwalifikacyjnej wynosił 19,59–44,19 kg/m 2 (średnio 28,8 kg/m 2 ) u mężczyzn i 19,71–38,41 kg/m 2 (średnio 27,78 kg/m 2 ) u kobiet. Wskaźnik BMI przy przyjęciu do szpitala wynosił 20,45–40,64 kg/m 2 (średnio 28,25 kg/m 2 ) u mężczyzn i 19,43–37,55 kg/m 2 (średnio 27,9 kg/m 2 ) u kobiet. Łącznie 80 mężczyzn i 29 kobiet zastosowało się do zaleceń i zredukowało masę ciała. Stopień redukcji BMI wynosił u mężczyzn średnio 0,65, a u kobiet wzrósł średnio o 0,12. Wnioski: Ponad połowa (109) pacjentów współpracowała i wykazała się redukcją masy ciała, a u 91 stwierdzono brak współpracy. Cel profilaktyki został osiągnięty u 58,8% mężczyzn i u 45,3% kobiet, ogólnie u 54,5% chorych.