Wybrane problemy pielęgnacyjne występujące u chorego we wczesnym okresie po leczeniu operacyjnym tętniaka śródczaszkowego - Ślusarz, Robert; Królikowska, Agnieszka; Jabłońska, Renata; Beuth, Wojciech (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2008)
Cel pracy: Celem pracy było przedstawienie wybranych problemów pielęgnacyjnych występujących u chorego oraz określenie obszaru deficytu wydolności funkcjonalnej w poszczególnych dobach po zabiegu operacyjnym oraz w dniu wypisu. Materiał i metody: Badania przeprowadzono w Katedrze i Klinice Neurochirurgii i Neurotraumatologii Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu, z udziałem 128 chorych po operacji tętniaka śródczaszkowego. W badaniach zastosowano obserwację bezpośrednią z wykorzystaniem pomiaru. W ocenie klinicznej posłużono się skalą Hunta i Hessa (H&H) oraz skalą śpiączki Glasgow (GCS). W ocenie końcowej wykorzystano skalę Glasgow wyników końcowych (GOS). Do przedstawienia problemów pielęgnacyjnych występujących u chorego oraz określenia obszaru deficytu wydolności funkcjonalnej wykorzystano Skalę wydolności funkcjonalnej (SWF). Wyniki: Przeprowadzone badania wykazały, że pacjenci w pierwszej dobie po zabiegu chirurgicznym nie są samodzielni w zakresie utrzymania podstawowych funkcji organizmu (oddychania, krążenia, procesów metabolicznych) oraz wymagają intensywnej opieki ze strony personelu pielęgniarskiego. Z upływem czasu (3., 6., 9. doba po zabiegu) pojawiają się problemy dotyczące takich obszarów, jak samodzielne zaspokajanie potrzeb fizjologicznych, wykonywanie czynności higienicznych czy poruszanie się. Istotnym problemem jest również założony opatrunek oraz ból. W najmniejszym stopniu występowały problemy dotyczące sfery psychicznej chorego oraz problemy związane z oddychaniem. Wraz z upływem czasu po zabiegu chirurgicznym wzrasta wydolność funkcjonalna chorych, co potwierdziła analiza statystyczna (p<0,001). Wnioski: 1. Wśród wybranych problemów pielęgnacyjnych u chorego po leczeniu operacyjnym tętniaka śródczaszkowego najbardziej znamienne dotyczą podstawowych czynności dnia codziennego, powodują one zależność chorych od personelu pielęgniarskiego i otoczenia (rodziny, opiekunów). 2. Większość chorych we wczesnym okresie po operacyjnym leczeniu tętniaka śródczaszkowego (doba 3., 6., 9.) charakteryzowała się znacznym deficytem wydolności funkcjonalnej, która istotnie poprawiała się z biegiem czasu (w dniu wypisu).