Możliwości zapobiegania zakażeniom odcewnikowym - Cieśla, Danuta; Czerniak, Jolanta (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2008)
Kaniulacja żył obwodowych to jedna z najczęściej stosowanych procedur inwazyjnych wykonywanych przez pielęgniarki w szpitalu. Pomimo wprowadzania do praktyki klinicznej coraz lepszego jakościowo sprzętu do kaniulacji naczyń oraz środków do dezynfekcji i pielęgnacji miejsca wkłucia, zakażenia związane ze stosowaniem cewników/kaniul naczyniowych nadal stanowią poważny problem medyczny i ekonomiczny. Zakażenia odcewnikowe są spowodowane wieloma czynnikami, takimi jak interakcje zachodzące w organizmie człowieka z drobnoustrojami, obecność kaniuli donaczyniowej oraz czas trwania relacji między nimi. Wszystkie powyższe czynniki w połączeniu ze sobą stanowią ryzyko wystąpienia zakażenia. Głównymi źródłami zakażenia są drobnoustroje zasiedlające skórę pacjenta w miejscu wkłucia, drobnoustroje przechodzące do krwi z wewnątrzustrojowych ognisk infekcji, środowisko szpitalne. Kolonizowanie przez drobnoustroje powierzchni tworzyw sztucznych jest procesem złożonym i wieloetapowym. Dlatego zapobieganie zakażeniom jest niezwykle ważne i konieczne. Praca będzie omawiała zagadnienia związane z czynnikami ryzyka, zapobieganiem i postępowaniem związanym z zakażeniami odcewnikowymi.