Medico sovieticus. Rozmowa z Grzegorzem Luboińskim - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2008)
Doktor Grzegorz Luboiński opowiada o mało przejrzystych drogach awansu naukowego i zawodowego lekarzy. Obraz sytuacji jest fatalny – mamy do czynienia z feudalizmem. Profesorowie-mistrzowie to już najczęściej chlubna przeszłość. Samodzielnym pracownikom naukowym zależy na utrzymaniu się na stanowisku za wszelką cenę. Często nie pozwalają na poszerzanie kwalifikacji przez podległych im lekarzy. Doktor Luboiński apeluje o zniesienie habilitacji i wprowadzenie obowiązku okresowego okazywania dorobku naukowego i dydaktycznego przez osoby z wyższymi stopniami naukowymi.