Profesorska działka - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2008)
Jacek Szczęsny kreśli ponury obraz szpitali klinicznych. Jaskrawym przykładem patologii jest zadłużone na ponad 200 mln zł Akademickie Centrum Kliniczne w Gdańsku. Patologii tej sprzyja chora struktura i wielość zadań nałożonych na szpitale kliniczne: organem założycielskim jest uczelnia medyczna, która – w odróżnieniu od innych organów założycielskich – nie może poręczać kredytów szpitalowi, dyrektora nadzoruje rektor, a dyrektor nadzoruje – często w teorii – kierowników klinik – od których zależy bardzo często stanowisko rektora… Szpital kliniczny leczy za pieniądze NFZ, a uczy – teoretycznie za pieniądze z budżetu (teoretycznie, bo nie pokrywają one kosztów dydaktyki).