Droga na piedestał - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2008)
Pora na zmianę w systemie awansu zawodowego lekarzy. Jacek Fedorowski przekonuje, że profesor medycyny – naukowiec nie musi być świetnym klinicystą, a bardzo dobry lekarz nie musi być dobrym naukowcem. Jego zdaniem najwyższy czas zerwać z systemem belwederskich profesorów i pozwolić jedynie uczelniom na nadawanie swoich tytułów naukowych.