Albo-albo - Frączkowski, Kazimierz (Menedżer Zdrowia, 2008)
Wszyscy kojarzą skrót RUM i od lat oczekują wdrożenia tego systemu. Pora na przyswojenie nowego skrótu: EHR, czyli Elektronicznej Książki Zdrowia (od angielskiego Electronic Health Rekord ). Doktor Kazimierz Frączkowski, adiunkt w Instytucie Informatyki Stosowanej Politechniki Wrocławskiej, przekonuje, że Rejestr Usług Medycznych w regionie, i to zrealizowany w minionym wieku, nie jest tym, czego oczekuje teraz społeczeństwo i co zapewniają nowe technologie. Alternatywą jest EHR. W takiej książce znajdują się kompletne, prawidłowe dane, uwagi i przypomnienia, zalecenia kliniczne, wyniki badań laboratoryjnych i odnośniki do informacji naukowych oraz innych pomocy. Dane w rekordzie, mimo że byłyby gromadzone przez różnych świadczeniodawców, znajdowałyby się w jednym miejscu.