Umowy wieloletnie a realia rynkowe (Menedżer Zdrowia, 2008)
Ostatnio znacząco podniosła się płaca minimalna, co odbiło się na kosztach ponoszonych przez niektóre firmy świadczące usługi na rzecz szpitali. Wykonawca wiążąc się długoterminowym kontraktem, w którym ceny są zamrożone na kilka lat, ponosi ogromne ryzyko nie z własnej winy źle oszacowanych cen. Jedynym sposobem na zapewnienie ciągłości świadczenia usługi na dobrym poziomie jest waloryzowanie kontraktów o wskaźnik minimalnej płacy – zabezpiecza to również interesy zamawiającego.