Problem w pigułce. Rozmowa z Krzysztofem Kmieciakiem - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2008)
Dawki leków dla indywidualnych pacjentów powinni przygotowywać farmaceuci ze szpitalnej apteki, a nie pielęgniarki – przekonuje Krzysztof Kmieciak z firmy Healthcare Technologies Solutions. Podaje przykład Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie, w którym dzięki wizjonerskiemu podejściu dyrekcji placówki oraz konsekwencji i kompetencji kierownika apteki, udało się zmienić filozofię funkcjonowania szpitala w zakresie zaopatrzenia w leki. W tym szpitalu zespół farmaceutów przygotowuje indywidualne dawki dla pacjentów kilku oddziałów.