Obturacyjny bezdech senny a choroby układu krążenia - Kloch-Badełek, Małgorzata; Czarnecka, Danuta; Wiliński, Jerzy; Kusiak, Aleksander (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Obturacyjny bezdech senny jest schorzeniem coraz częściej diagnozowanym. Dane z badań naukowych wskazują na związek zaburzeń oddychania podczas snu z występowaniem nadciśnienia tętniczego, rozwojem i rokowaniem w chorobie wieńcowej, niewydolności serca, nadciśnieniu płucnym, zaburzeniach rytmu serca oraz u pacjentów po udarze mózgu. Doniesienia te należy traktować ze szczególną uwagą, gdyż choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią główną przyczynę zgonów w skali globalnej.