Leczenie nadciśnienia tętniczego w wieku podeszłym w świetle wyników badania HYVET - Czarnecka, Danuta; Wiliński, Jerzy; Kloch-Badełek, Małgorzata (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Dotychczasowe wyniki badań klinicznych nie rozstrzygały jednoznacznie, czy leczenie nadciśnienia tętniczego u osób w wieku podeszłym, po 80. roku życia, przyczynia się do zmniejszenia śmiertelności całkowitej. Ogłoszone wyniki badania HYVET wykazują, że wczesne i systematyczne leczenie nadciśnienia tętniczego w tej grupie chorych za pomocą indapamidu lub połączenia indapamidu i perindoprilu zmniejsza ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, ryzyko zgonu z powodu udaru mózgu oraz ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych i rozwoju niewydolności serca. W leczeniu nadciśnienia tętniczego obowiązuje całościowe podejście do chorego, z uwzględnieniem globalnego ryzyka sercowo-naczyniowego, a w doborze strategii leczenia – indywidualizacja leczenia hipotensyjnego.