Aktualne zasady postępowania i leczenia łagodnego rozrostu stercza - Dutkiewicz, Sławomir A. (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Łagodny rozrost stercza (BPH) jest jedną z najczęstszych chorób mężczyzn. W przebiegu tej choroby dochodzi do powiększenia gruczołu krokowego stanowiącego przeszkodę dla odpływu moczu z towarzyszącymi dolegliwościami związanymi z dolnym odcinkiem układu moczowego (LUTS). Etiologia choroby jest wielowątkowa, z licznymi czynnikami ryzyka, jak wiek, stężenie PSA i objętość stercza, które zależą od rozwoju BPH. W artykule przedstawiono etiopatogenezę z patofizjologią BPH, rekomendowane procedury diagnostyczne i możliwości leczenia, przede wszystkim farmakologicznego.