Analiza wartości procedury biopsji węzła wartownika w leczeniu operacyjnym raka piersi – doświadczenie własne - Godlewski, Janusz; Licznerska, Grażyna; Tenderenda, Michał (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
W pracy przedstawiono analizę jakości wprowadzonej procedury węzła wartownika w leczeniu operacyjnym raka piersi. Porównaniem objęto pooperacyjne protokoły histopatologiczne pierwszych 30 chorych operowanych przez jednego chirurga na oddziale chirurgii onkologicznej. Wykazano wysoką zgodność pomiędzy badaniem węzła wartownika a stanem pozostałych węzłów chłonnych pachy zarówno w materiale zajętym przez przerzuty raka piersi, jak i w materiale wolnym od komórek nowotworowych. Ta kontrola jakości przemawia za wdrożeniem procedury węzła wartownika do standardowego leczenia operacyjnego raka piersi, co jest zgodne z obowiązującymi obecnie zaleceniami.