Littoral cell angioma of the spleen u pacjenta po leczeniu raka krtani i okrężnicy – opis przypadku i przegląd literatury - Murawa, Dawid; Nowaczyk, Piotr; Kurzawa, Paweł (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
W pracy przedstawiono przypadek littoral cell angioma of the spleen (LCA), rzadkiego guza naczyniowego śledziony. Pacjent, lat 74, został przyjęty w styczniu 2008 r. na Oddział Chirurgii Onkologicznej i Ogólnej I Wielkopolskiego Centrum Onkologii z podejrzeniem pierwotnego chłoniaka śledziony lub izolowanych przerzutów do narządu (na co wskazywał wynik tomografii komputerowej jamy brzusznej). W wywiadzie częściowa laryngektomia (2004 r., wczesny rak krtani) oraz transwersektomia (2007 r., gruczolakorak poprzecznicy). Wykonano splenektomię. Ostatecznie rozpoznano LCA. Okres pooperacyjny przebiegał bez powikłań, ostatnia kontrola przeprowadzona w kwietniu 2008 r. nie wykazała cech choroby nowotworowej. Littoral cell angioma of the spleen wykazuje cechy pośrednie między komórkami nabłonkowymi i histiocytarnymi. Jego etiopatogeneza wiąże się z dysregulacją immunologiczną, czego przejawem jest współwystępowanie z nowotworami złośliwymi innych narządów. Pacjenci zgłaszają się z objawami hipersplenizmu, gorączką, bólami brzucha i osłabieniem. Badania obrazowe, takie jak ultrasonografia (USG), tomografia komputerowa (ang. computed tomography – CT), rezonans magnetyczny (ang. magnetic resonance imaging – MRI) i scyntygrafia Tc99m RBC wykazują najczęściej mnogie ogniska guza. Chorych na ten nowotwór leczy się za pomocą splenektomii. Ze względu na uwarunkowania etiopatogenetyczne istotne są regularne badania kontrolne. Littoral cell angioma of the spleen jest nowotworem łagodnym, ważne jest jednak odróżnienie go od złośliwych guzów naczyniowych, chłoniaków czy zmian przerzutowych.