Wpływ modernizacji bazy radioterapii na kondycję finansową zakładu opieki zdrowotnej na przykładzie Wielkopolskiego Centrum Onkologii - Śmigielska, Mirella (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Cel pracy: Identyfikacja przyczyn oraz okoliczności mających wpływ na wystąpienie bilansowej straty Wielkopolskiego Centrum Onkologii, wyjaśnienie wpływu rozbudowy bazy lokalowej oraz inwestycji związanych z modernizacją radioterapii na kondycję finansową szpitala. Materiał i metody: W artykule wykorzystano 1) analizę ekonomiczną, która obejmowała lata 1999–2007; dane niezbędne do jej przeprowadzenia uzyskano na podstawie sprawozdań finansowych – bilansu, rachunku zysków i strat oraz sprawozdań z działalności jednostki, z uwzględnieniem statystyki medycznej, 2) teorie systemu i zarządzania zmianami. Wyniki: Modernizacja bazy radioterapii w Wielkopolskim Centrum Onkologii spowodowała wzrost kosztów amortyzacji i kosztów eksploatacyjnych. Wnioski: Ze względu na fakt, że radioterapia jest działalnością ekonomicznie efektywną, istnieją realne przesłanki przemawiające za przejściowym charakterem okresu obniżenia wyników bilansowych szpitala.