Wpływ progresji nowotworowej na stężenie zewnątrzkomórkowej domeny receptora HER2 i metaloproteinazy 9 w surowicy chorych na raka szyjki macicy - Kopczyńska, Ewa; Makarewicz, Roman; Biedka, Marta; Kardymowicz, Hanna; Tyrakowski, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Wstęp: Zewnątrzkomórkowa domena HER2 jest proteolitycznie odszczepiana od receptora z udziałem metaloprotei-naz. Zwiększone stężenie w surowicy zarówno ektodomeny HER2, jak i metaloproteinazy 9 (MMP-9) obserwuje się w nowotworach o różnej lokalizacji narządowej. Cel pracy: Celem pracy była analiza stężeń w surowicy ektodomeny HER2 i MMP-9 w odniesieniu do cech kliniczno-patologicznych u chorych na raka szyjki macicy, a także ocena korelacji stężenia tych białek. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 40 chorych na raka szyjki macicy w wieku 30–79 lat (średnia wieku 52,4±12,1 roku). Stężenie ECDHER2 i MMP-9 oznaczano w surowicy metodą ELISA. Wyniki: Stężenie w surowicy zarówno ECDHER2 , jak i MMP-9 było istotnie większe u chorych na raka szyjki macicy niż w grupie kontrolnej. Stężenie ECDHER2 było większe u chorych w stadium I niż u osób w stadium III (FIGO), w podgrupie w stadium I–II niż u chorych w stadium III–IV oraz u chorych na raka operacyjnego niż u chorych na raka nieoperacyjnego. Z kolei stężenie MMP-9 zwiększało się wraz ze stopniem zaawansowania klinicznego. Było istotnie większe u chorych w stadium III niż w stadium I, w podgrupie chorych na raka zaawansowanego odlegle (III–IV) niż na zaawansowanego miejscowo (I–II) oraz większe u chorych na raka naciekającego struktury poza szyjką macicy (II–IV) niż u chorych na raka ograniczonego do szyjki macicy (I). Stężenie ECDHER2 było zwiększone u 67,5% badanych osób, natomiast stężenie MMP-9 u 37,5% chorych. Oba markery – ECDHHER2 i MMP-9 – wykazywały słabą ujemną korelację (r=–0,19). Wnioski: U chorych na raka szyjki macicy stężenie ECDHER2 zmniejsza się wraz z progresją choroby nowotworowej, MMP-9 odwrotnie – zwiększa się.