Rola radioterapii w leczeniu chorych z pierwotnymi i przerzutowymi guzami wątroby - Gliński, Bogdan; Mucha-Małecka, Anna; Jakubowicz, Jerzy; Frączek-Błachut, Beata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Postęp w metodach obrazowania, planowania leczenia oraz systemach stabilizujących pozycję chorego i zapewniających powtarzalność wiązki terapeutycznej sprawił, że radioterapia konformalna (RK) i jej bardziej zaawansowana technologicznie odmiana, jaką jest radioterapia stereotaktyczna (RS), znajdują coraz szersze zastosowanie w leczeniu chorych z pierwotnymi i przerzutowymi guzami wątroby. Zarówno w RK, jak i RS wykorzystuje się szeroki zakres dawek całkowitych i różnorodne sposoby ich frakcjonacji. Wyniki uzyskane za pomocą RK/RS lub w ich skojarzeniu z embolizacją cytostatykami podanymi do tętnicy wątrobowej (ECTW) są lepsze w porównaniu z wynikami uzyskanymi w kontrolnych seriach historycznych, gdzie standardem postępowania była samodzielna ECTW. Obserwacja ta wymaga jednak potwierdzenia w badaniach klinicznych z randomizacją. Dobre wyniki RK i RS wyrażają się wysokim odsetkiem kontroli miejscowej, dobrym efektem przeciwbólowym (w leczeniu paliatywnym), jak również wysoką – jak na tę sytuację kliniczną – medianą przeżycia leczonych. Najlepsze rokowanie odnotowano u chorych, którym podano wysokie dawki.