Guz moczowodu nerki podkowiastej – opis przypadku - Tkocz, Michał; Szedel, Andrzej; Białożyt, Michał; Kupajski, Maciej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
W pracy przedstawiono pacjenta z nerką podkowiastą, u którego pierwotny guz moczowodu doprowadził do powstania wodonercza. Chorego poddano leczeniu operacyjnemu, usuwając lewą połowę nerki podkowiastej wraz z moczowodem i częścią pęcherza moczowego.