Guz neuroendokrynny żołądka u kobiety z zespołem Turnera – opis przypadku - Kula, Zbigniew; Zegarski, Wojciech; Weishof, Alicja (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
W pracy przedstawiono niezmiernie rzadki przypadek 38-letniej kobiety z zespołem Turnera i guzem neuroendokrynnym. W obrazie klinicznym dominowały objawy niedokrwistości. W gastroskopii stwierdzono liczne polipy trzonu i dna żołądka. Rozpoznanie zespołu Turnera ustalono na podstawie badania chromosomów oraz dysfunkcji jajników. Chora była operowana z podejrzeniem raka żołądka. Ostatecznie rozpoznano wysoko dojrzały guz neuroendokrynny żołądka (typ I rakowiaka żołądka). Na podstawie opisanego przypadku autorzy zwracają uwagę na częste współwystępowanie zespołu Turnera z nowotworami oraz na wybrane aspekty guzów neuroendokrynnych żołądka.