Orientacja życiowa a style radzenia sobie ze stresem w rodzinach pacjentów w terminalnej fazie choroby nowotworowej - Kurowska, Krystyna; Turkowska, Jolanta (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Śmierć bliskiej osoby stanowi traumatyczne przeżycie, a świadomość zbliżającej się śmierci jest związana z odczuwaniem silnego stresu zarówno przez osobę chorą, jak i jej rodzinę. Czynnikiem wpływającym na umiejętność radzenia sobie ze stresem jest poczucie koherencji (ang. sense of coherence – SOC). Celem badań było określenie poziomu SOC i różnych stylów radzenia sobie w życiu ze stresem rodzin pacjentów w terminalnej fazie choroby nowotworowej. Badaniem objęto 81 członków rodzin osób przebywających na oddziale stacjonarnym Hospicjum Światło w Toruniu. Poczucie koherencji oceniono za pomocą kwestionariusza Antonovsky’ego SOC-29, a pomiar wsparcia społecznego skalą Kmiecik-Baran. Badania wykazały, że istnieje związek między poziomem SOC a wyborem stylu radzenia sobie ze stresem. Na wybór stylu radzenia i poziom SOC mają wpływ takie zmienne, jak: wiara, wykształcenie, sytuacja materialna, poziom odczuwanego stresu i stanu zdrowia. Osoby z wyższym SOC wybierały styl radzenia skoncentrowany na zadaniu. Zbadanie owych zmiennych pozwala na ustalenie zakresu opieki w stosunku do potrzeb opiekunów, co może mieć zasadniczy wpływ na polepszenie jakości opieki nad pacjentem sprawowanej przez osoby bliskie.