(Pro)renina i konwertaza 2 angiotensyny – nowe aspekty patofizjologiczne i lecznicze układu reninowo-angiotensynowego (RAS) - Hyla-Klekot, Lidia; Kokot, Franciszek (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
Przegląd Kardiodiabetologiczny 2008; 3, 3: 209–212 Badania z ostatnich lat udowodniły, że (pro)renina odgrywa nie tylko rolę proteazy generującej angiotensynę, ale ma własne receptory, które po połączeniu się z ligandem uruchamiają szlak sygnalizacyjny prowadzący do syntezy związków o działaniu fibrotyzującym układ sercowo-naczyniowy i nerki. Wykazano ponadto występowanie ważnego ogniwa układu reninowo-angiotensynowo-aldosteronowego (ang. renin-angiotensin-aldosterone system – RAAS) – konwertazy 2 angiotensyny – rozkładającej zarówno angiotensynę I, jak i II oraz katalizującej powstawanie angiotensyny-1-7, wykazującej antagonistyczne działanie do angiotensyny-1-8 (angiotensyny II). Stwierdzono ponadto, że ACE-2 jest receptorem dla koronawirusa wywołującego pSARS. Poznanie tych nowych faktów dotyczących (pro)reniny i konwertazy 2 angiotensyny w istotny sposób wydaje się wzbogacać możliwości terapeutyczne u chorych dotkniętych nadciśnieniem tętniczym, nefropatiami i zakażeniami niektórymi wirusami, w patogenezie których uczestniczy układ RAAS.