Powikłania sercowo-naczyniowe u chorych z nefropatią cukrzycową - Głowińska, Irena; Małyszko, Jolanta (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
Cukrzyca, szczególnie typu 2, jest chorobą, której częstość występowania dramatycznie wzrasta z roku na rok. Jednym z najważniejszych jej powikłań okazuje się nefropatia cukrzycowa, która jest obecnie najczęstszą przyczyną schyłkowej niewydolności nerek. W tej grupie chorych stwierdza się istotną śmiertelność i chorobowość, a także obniżoną jakość życia. Ponad połowę zgonów wśród chorych z przewlekłą niewydolnością nerek stanowią zgony z powodów sercowo-naczyniowych. W pracy przedstawiono epidemiologię, etiopatogenezę nefropatii cukrzycowej, patogenezę powikłań sercowo-naczyniowych w cukrzycy. Omówiono znaczenie nefropatii cukrzycowej jako czynnika ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego oraz postępowanie kardioprotekcyjne i nefroprotekcyjne.