Osoba publiczna. Rozmowa ze Zbigniewem Religą - Michalak, Janusz; Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2008)
Były minister zdrowia prof. Zbigniew Religa przekonuje, że system ochrony zdrowia musi mieć silny publiczny sektor. Według niego szpitale, które będą działać dla zysku, nie będą w stanie wypełniać swojej podstawowej misji – leczyć chorych. Nie jest przeciwny przekształceniom szpitali samorządowych w spółki, pod warunkiem jednak, że zostanie utworzona sieć szpitali zapewniających bezpieczeństwo zdrowotne.