Kompetencje, głupcze! Rozmowa ze Stanisława Golinowską - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2008)
Profesor Stanisława Golinowska już kolejny raz kierowała pracami nad raportem dotyczącym sektora ochrony zdrowia Zielona Księga . Na podstawie tych analiz oraz innych badań kreśli ponury scenariusz przyszłości w ochronie zdrowia– zwiększający się popyt na usługi medyczne przy braku przygotowania kadrowego, instytucjonalnego oraz przy realnie zmniejszających się środkach. Krytykuje decydentów za ich pomysły na uzdrowienie sytuacji, które jej zdaniem chybią celu. Nie dość na tym – możliwe, że jeszcze pogłębią kryzys. Jeden z największych problemów polskiego sektora ochrony zdrowia według prof. Golinowskiej to brak kompetencji na najwyższych szczeblach zarządzania sektorem, wynikająca z tego tytułu niemoc analityczna i prognostyczna. Postuluje zerwanie z mitem, że inwestycje w zdrowie to wydatki socjalne.