Głuchota kontrolowana. Rozmowa z Henrykiem Skarżyńskim - Sygut, Marzena (Menedżer Zdrowia, 2008)
Polska słynie z unikalnego programu badań przesiewowych słuchu u noworodków. Chyba potrzebny jest kolejny program, tym razem adresowany do dzieci starszych. Profesor Henryk Skarżyński wraz z zespołem przeprowadził badania słuchu u siedmiolatków w małych miejscowościach. Okazuje się, że w tej grupie wiekowej uszkodzenia słuchu wykrywa się ponad 55 razy częściej niż u noworodków!