Razem raźniej - Tuczapski, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2008)
Parlament pracuje nad ustawami, które mają przekształcić zakłady opieki zdrowotnej w spółki, a proces ten następuje i tak – oddolnie. Jednak można też zaobserwować inne zjawisko – szpitale łączą się w holdingi lub jednolite organizmy. Autor, wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Niepublicznych Szpitali Samorządowych, pisze o zaletach takiego rozwiązania (np. obniżenie kosztów i racjonalizacja działalności), ale i zagrożeniach (np. opór społeczny).