Droga cywilizacja - Sygut, Marzena (Menedżer Zdrowia, 2008)
Tylko w 2007 r. ZUS z powodu chorób cywilizacyjnych (cukrzyca, POChP, alergie, zaburzenia psychiczne) wypłacił zasiłki chorobowe o łącznej wartości 510 mln zł. Renty przyznane w tym samym czasie z tytułu wspomnianych chorób pochłonęły kolejne 61 mln zł. Do tego trzeba doliczyć wydatki związane z leczeniem tych chorób. Konieczna jest profilaktyka, bo koszty w przeciwnym razie będą rosnąć.