Listek figowy - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2008)
Sejm uchwalił ustawę o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta. Problem w tym, że – jak pisze lider ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy – przestrzegania praw pacjenta i właściwego jego leczenia nie zastąpią żadne paragrafy. Żeby pacjentowi było dobrze, by czuł się bezpiecznie, potrzebny jest sprawny system ochrony zdrowia. Tylko tyle i aż tyle.