Diagnostyka toksokarozy z zastosowaniem metod biologii molekularnej - Domżał, Danuta; Talar-Wojnarowska, Renata; Niedworok, Małgorzata; Małecka-Panas, Ewa (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Toksokaroza to choroba odzwierzęca wywoływana głównie przez glisty Toxocara canis i Toxocara cati. Wyróżnia się pięć postaci toksokarozy – zespół larwy wędrującej trzewnej, toksokarozę oczną, neurologiczną postać toksokarozy, toksokarozę ukrytą oraz bezobjawową. Szeroki zakres narzędzi odpowiednich do identyfikacji pasożytów oferuje biologia molekularna. Jest istotnym uzupełnieniem badań serologicznych krwi oraz mikroskopowej obserwacji cech morfologicznych nicieni, szeroko wykorzystywanych w diagnostyce toksokarozy. Celem pracy jest przedstawienie możliwości molekularnej diagnostyki toksokarozy przy użyciu łańcuchowej reakcji polimerazy, polimorfizmu długości fragmentów restrykcyjnych, polimorfizmu konformacyjnego jednoniciowego DNA oraz losowej amplifikacji polimorficznego DNA. Opisano także znaczenie wewnętrznych transkrybowanych sekwencji rozdzielających – niekodujących, swoistych gatunkowo regionów DNA, oddzielających geny kodujące rybosomalny RNA – które mogą być bardzo użyteczne w diagnostyce toksokarozy.