Nieswoiste zapalenia jelit w ubezpieczeniu rentowym – przegląd piśmiennictwa - Petryszyn, Paweł; Ziółkowska, Jolanta; Paradowski, Leszek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Nieswoiste zapalenia jelit dotyczą przede wszystkim rozwiniętych krajów Europy i Ameryki Północnej. Ich przewlekły charakter, objawy jelitowe i ogólne upośledzające codzienne funkcjonowanie, współistniejące powikłania pozajelitowe, nawracający, nierzadko ciężki i nieprzewidywalny przebieg znacząco obniżają jakość życia pacjentów. W porównaniu z populacją ogólną większy odsetek osób z tą chorobą nie uczestniczy w życiu zawodowym. Mimo to większości udaje się przezwyciężyć trudności, jakie stwarza choroba, i zachować pełną zdolność do pracy. Regionalne różnice w niezdolności do pracy spowodowanej chorobą odzwierciedlają różne systemy zabezpieczenia społecznego.