Endoskopowa resekcja guza Abrikossoffa przełyku – opis przypadku - Popławski, Cezary; Szaflarska-Popławska, Anna; Sosnowski, Dariusz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Guzy z komórek ziarnistych należą do rzadkich guzów występujących w różnych narządach, w tym w obrębie przewodu pokarmowego. Wybór sposobu leczenia tych guzów jest nadal szeroko dyskutowany w piśmiennictwie. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek 52-letniego pacjenta, u którego przypadkowo wykryty guz z komórek ziarnistych w obrębie dystalnej części przełyku został w całości usunięty metodą endoskopową lift and cut z zastosowaniem pętli koagulacyjnej po wcześniejszym uniesieniu guza przez wstrzyknięcie roztworu soli fizjologicznej. Naciekanie głębszych warstw przełyku przez komórki guza zostało wcześniej wykluczone przy użyciu metody ultrasonografii endoskopowej.