Niezwykle długo zalegające ciało obce w przełyku u 4,5-letniej dziewczynki - Popławski, Cezary; Romańczuk, Bartosz; Bała, Grażyna; Szaflarska-Popławska, Anna; Chrupek, Małgorzata; Kaźmirczuk, Roman (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
W pracy przedstawiono przypadek 4,5-letniej dziewczynki z bardzo długo zalegającym ciałem obcym w przełyku (moneta 5-groszowa). Ze względu na duże ryzyko perforacji przełyku (obecność rozległego owrzodzenia wokół monety i miejscowego usztywnienia ściany przełyku) ciało obce zostało usunięte endoskopowo w warunkach sali operacyjnej z możliwością rozpoczęcia interwencji chirurgicznej.